15.6 C
Craiova
luni, 13 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalProtectia Craiovei, groapa de gunoi

Protectia Craiovei, groapa de gunoi

Primaria Craiova va schimba destinatia singurului canal de protectie impotriva inundatiilor din oras, deoarece a devenit groapa de gunoi. Nenumaratele interventii ale Salubritatii si Politiei Comunitare nu i-au convins insa pe temerari sa nu mai arunce resturile in canal.


Singurul canal de protectie impotriva inundatiilor, din Craiova, este pe cale de disparitie, dupa ce in decursul a câtiva ani a devenit groapa de gunoi a cartierului Bariera Vâlcii. Autoritatile locale au intervenit, anul acesta, de patru ori, pentru a face curatenie, insa dupa numai câteva zile nici nu se cunostea ca angajatii Serviciului Public de Salubritate Craiova trecusera pe acolo.


„Locuitorii de pe strazile din apropiere sunt cei care vin si arunca tot felul de gunoaie. Au fost gasite acolo rumegus, fecale, crengi, PET-uri, moloz si tot felul de alte mizerii. Vinovatilor le este mai usor sa faca asta decât sa plateasca Salubritatea sa le ridice gunoiul sau sa il duca la groapa ecologica de la Mofleni. Aproape saptamânal primim reclamatii din partea craiovenilor care locuiesc in zona in legatura cu aparitia peste noapte a inca unui morman de gunoaie“, a precizat viceprimarul Gheorghe Nedelescu.


Precizam ca respectivul canal de protectie se intinde de la Hanul Doctorului pâna la Valea Sarpelui. Ultima interventie a avut loc chiar saptamâna trecuta, când mai multe persoane beneficiare ale Legii nr. 416/2001 au dezinfectat zona, transportul si depozitarea gunoaielor stânse de acolo fiind suportate de Salubritate.


„Toate gunoaiele si pamântul din cimitirul Roboaica si din cartier se arunca in acest canal. Chiar daca ii vedem pe cei care le pun acolo si ii tragem de mâneca suntem intrebati de ce ne bagam noi. Si cei care isi fac case arunca materialele care nu le mai trebuie acolo. E pacat ca acest canal sa arate in halul asta, plin de gunoaie“, a povestit Lefterica Popescu, un locuitor de pe strada Cantonului.


15 miliarde de lei pentru decolmatarea canalelor


Pâna acum, Politia Comunitara a aplicat sapte amenzi persoanelor prinse ca arunca gunoiul in acel canal, valoarea aproximativa a acestora fiind de 15 milioane de lei fiecare. Deoarece canalul se intinde in mai multe cartiere, patrulele de agenti comunitari il „viziteaza“ zilnic pe portiuni, doar-doar ii vor speria pe cei certati cu legea.


Pentru a nu mai arunca bani pe fereastra de fiecare data când o mâna de localnici prefera sa ignore regulile de depozitare a resturilor menajere, primaria a decis sa gaseasca o destinatie precisa pentru acest canal. A fost deja demarata procedura pentru identificarea unei solutii, studiul de fezabilitate fiind in plina desfasurare. Alt motiv pentru care s-a decis ca acesta sa fie folosit in alt scop il reprezinta si extinderea orasului, canalul fiind in prezent inconjurat din toate partile de locuinte, in acest fel nemaigasindu-si utilitatea pentru care a fost amenajat. Potrivit vicelui, in curând acesta va fi o parte integranta din oras, neputând sa il mai apere impotriva inundatiilor.


Cu aceeasi problema, de depozitare ilegala a gunoaielor, se confrunta angajatii primariei si in cazul canalelor deschise pentru preluarea apelor pluviale si menajere. La acest capitol, din bugetul local s-au alocat in acest an 15 miliarde de lei. In functie de numarul interventiilor, potrivit vicelui Nedelescu, suma ar putea fi depasita semnificativ.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS